De komst van de euro veranderde de markt ingrijpend voor drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé.
Het bedrijf dat twee eeuwen lang de onbetwiste drukker was van al het Nederlandse papiergeld, kreeg concurrentie uit het buitenland. De mogelijkheden om zelf nieuwe markten aan te boren in het eurogebied, bleken beperkt.
Van een gelijk speelveld is, 12 jaar na de invoering van de euro, nog steeds geen sprake, zei directeur Freek Busweiler van Joh. Enschedé donderdag tegen persbureau ANP. “Er worden jaarlijks tussen de 7 en 8 miljard eurobiljetten gedrukt. Daarvan komt nog altijd zo’n 60 procent uit staatsdrukkerijen”, aldus de topman.
Zo’n 5 à 6 gecertificeerde drukkerijen strijden om de overige 40 procent. Busweiler sprak van “een echte vechtmarkt”, waarin Joh. Enschedé het ondanks een uitstekende reputatie in aanbestedingen vaak moet afleggen tegen een aantal veel grotere concurrenten.
Financiële problemen
Na een reeks reorganisaties om de kosten omlaag te brengen, raakte het 310 jaar oude familiebedrijf vorig jaar toch in financiële problemen. Een grote opdracht van de Duitse Bundesbank werd uitgesteld, net op het moment dat met huisbankier ING werd onderhandeld over een herfinanciering van de schuld.
Het bedrijf verkocht zijn drukkerij in Amsterdam, een volgens Busweiler renderend bedrijf op het gebied van specialistisch reclamedrukwerk. Donderdag werd een voorlopige overeenkomst gesloten waarbij de rest van het bedrijf grotendeels in handen komt van investeerder Nimbus.
Herfinanciering
Met ING is inmiddels overeenstemming bereikt over een herfinanciering tegen gunstigere voorwaarden. "Daarbij speelde de komst van een nieuwe aandeelhouder een belangrijke rol'', zei Busweiler.
Een nieuwe strategie met structureel lagere kosten moet helpen de concurrentiepositie verder te versterken.
Personeel gevraagd om salaris in te leveren
Voor het personeel blijft de reddingsoperatie niet zonder gevolgen. Joh. Enschedé heeft de circa 200 werknemers om een loonoffer van 8 procent gevraagd. "Een dramatische vraag'', zei Busweiler. Het personeel heeft zich volgens hem echter "buitengewoon loyaal'' opgesteld en is in grote meerderheid akkoord gegaan.
De problemen bij Joh. Enschedé onderstrepen volgens Busweiler op welk een ongelijk speelveld drukkers van papiergeld hun boterham moeten verdienen. "Dat is niet onopgemerkt gebleven'', zei de directeur. "Het heeft nu in elk geval de aandacht van Financiën en Economische Zaken.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl